Nieuws ATM Moerdijk

Mondkapje krijgt tweede en zelfs derde leven

MVO nieuws | Door het coronavirus raken ziekenhuizen vol, het besmette afval neemt drastisch toe en afvalbedrijven draaien overuren...

.
Dankzij een crisisingreep kunnen verwerkers nu circa 20.000 gesteriliseerde beschermkapjes per dag recyclen. Dat moet de druk van het hamsteren door instellingen naar peperduur geworden medische mondkapjes verminderen. Verplegers en patiënten gebruiken circa 100.000 kapjes per dag. Deze gerecyclede beschermers hebben volgens tests dezelfde kwaliteit als de nieuwe.

Door Renewi worden ze binnen de ziekenhuizen gescheiden ingezameld en vervolgens gesteriliseerd door Van Straten Medical/Greencycl in De Meern. Personeel kan deze kapjes dankzij de gesteriliseerde recycling daarna nog tot drie keer inzetten, zo blijkt uit tests van de TU Delft. „De tests en deze vorm van recycling, de goedkeuring van het RIVM en de vergunningverlening zijn onder druk van de coronacrisis ongelooflijk in tempo versneld”, zegt Gijs Derks, commercieel directeur van Renewi.

Woensdag kwam de handtekening. „Normaal duurt het maanden om zo’n procedure te veranderen. Door de samenwerking van iedereen die beseft hoe hoog de nood nu is, is alles enorm versneld” , zegt productspecialist Frank Geelen van het aan het Damrak beursgenoteerde Renewi.

. .

De recycling is vanwege het dodelijke virus een helse klus: ziekenhuispersoneel tot en met chauffeurs en laboranten moeten hermetisch afgeschermd blijven van de mondkapjes met het dodelijke virus uit ziekenhuizen. Daarvoor gelden strenge procedures. De op elkaar gestapelde mondkapjes gaan eerst zakken en dan in kunststofvaten en worden door Renewi vervoerd naar Van Straten Medical. Daar worden de mondkapjes stuk voor stuk behandeld.

Specifiek ziekenhuisafval

Maar er is meer afval. Al het zogeheten specifiek ziekenhuisafval, zoals kleding, onderleggers en spuiten werd afgelopen jaren apart verwerkt. De overheid classificeert het als gevaarlijk afval, het valt onder ’infectieuze’ stoffen. Sinds 1991 laten ziekenhuizen, laboratoria, verpleeghuizen en huisartsen, hun afval daarvoor naar de gespecialiseerde Zavin-afvalcentrale brengen. Die centrale draait momenteel al op toeren; zij verwacht snel nog meer productie, aldus een Zavin-zegsman. „Volgende week krijgen we meer duidelijkheid. Per patiënt komen nu tien vaten met ziekenhuismateriaal binnen; dat aantal zal gaan stijgen. Om die omvang precies in te schatten, is het nog te vroeg.”

. .

Gijs Derks van Renewi: „In normale maanden zamelen wij zo’n 30.000 vaten in. In maart ging dat al naar 45.000 stuks en we denken in april 60.000 vaten met specifiek ziekenhuisafval te transporteren.”

Veiligheid boven alles

„We besteden erg veel aandacht aan de aanpak van onze chauffeurs”, zegt Geelen van Renewi. „Ze moeten zich honderd procent veilig voelen. Als ze het materiaal ophalen, krijgen ze bijvoorbeeld ter plekke bij ziekenhuizen de mogelijkheid om apart de handen te wassen. De werkinstructie van de overheid is dat als je iets morst, je altijd alles moet desinfecteren; dat doen we standaard. We denken vooruit, we kiezen voor die chauffeur altijd de zekere weg.”

Vorige week kwam minister Van Veldhoven (Milieu) op bezoek bij de chauffeurs. Derks: „Dat teken van waardering viel fantastisch bij die mannen.”

Bron: De Telegraaf

Publicatiedatum: 3 april 2020 14:59