Nieuws ATM Moerdijk

Van koelkasten naar betaalmuntjes!

Coolstar van Coolrec bereikt belangrijke circulaire mijlpaal

.
Coolrec, ook een dochter van Renewi, introduceert met gepaste trots haar nieuwe circulaire polystyreen (HIPS) regranulaat genaamd Coolstar. Een korrel met een zuiverheid van +98% die kan worden ingezet als duurzame en economische oplossing voor virgin plastics. Van afgedankte koelkasten tot volledig gerecycleerd regranulaat waar onder meer betaalmuntjes van worden gemaakt!

How it’s made

Ook afgedankte koelkasten bestaan uit waardevolle grondstoffen. Om die reden zamelt Coolrec apparaten in om ze vervolgens te ontmantelen en te versnipperen. In dit verwerkingsproces komen de grondstoffen in verschillende fracties vrij. Deze worden gescheiden in onder meer metalen, koelmiddelen en plastics. De plasticfractie is de basis voor Coolstar, die wordt op polymeersoort gesorteerd. In de laatste fase wordt deze fractie omgezet in kwalitatief hoogwaardig regranulaat of een klant-specifieke samenstelling.

. .

“Coolrec heeft met de introductie van Coolstar een belangrijke circulaire mijlpaal bereikt. Van afgedankte koelkasten tot volledig gerecycleerde HIPS korrel”, aldus Dieter Avonds, directeur Coolrec. “Ik ben erg trots op deze introductie. Nog voordat we deze nieuwe korrel wereldkundig hebben gemaakt, is er al interesse! En wel door Salentijn, een producent van consumptiemunten!” Dat smaakt naar meer.

Kwaliteitsgarantie

Om de kwaliteit van de nieuwe korrel te garanderen, zijn kwaliteitsroutines geïmplementeerd. Om bijvoorbeeld het hoogste gehalte aan polymeren te garanderen, wordt de zuiverheid getest met een infraroodspectrometer. Daarnaast worden de plastics uitgebreid geanalyseerd zodat ze voldoen aan de hoogste technische norm. Ook wordt het regranulaat bemonsterd en getest volgens de ISO-norm waarna een analysecertificaat (CoA) afzonderlijk voor iedere lading wordt opgesteld. “Bewust zijn en blijven van de invoer- en uitvoermaterialen is cruciaal in dit recyclingproces. De kwaliteit moet altijd gewaarborgd blijven, ook wanneer het materiaal onze deuren verlaat”, vervolgt Avonds.

De nieuwe circulaire pellet is inmiddels leverbaar in drie verschillende kwaliteitsniveaus:

Coolstar Circular: een 100% gerecycled witte pellet zonder hulpstoffen en direct te gebruiken voor de meeste spuitgiettoepassingen.
Coolstar Plus: vergelijkbaar met Circular, maar met een extra stap in zuiverheid waarmee het geschikt is voor onder meer 3D-printing, gedetailleerde spuitgiet en extrusie toepassingen.
Coolstar Master: dit optimaal gerecyclede HIPS samenstelling met hoge slagvastigheid, die op specificatie van de klant kan worden gebracht.

Kijk voor meer informatie op www.coolrec.com

Publicatiedatum: 9 oktober 2019 16:36