Nieuws ATM Moerdijk

Door en door partnerschap

Moerdijk ontzorgt met plaatselijke 24/7 afvalservice bij storingen in het productieproces.

.
Producent van halffabricaten Solvay, industrieel reinigingsbedrijf Conservator en afvalverwerker ATM. Alle drie gevestigd op haven- en industrieterrein Moerdijk. Maar dat is niet de enige relatie. Zij zijn al jaren partners. Conservator ‘doet’ alle afvalstoffen bij Solvay en levert deze aan ATM. Sinds kort is dit trio ook met elkaar verbonden in een zogenaamde calamiteitenregeling. 24/7 reiniging, transport en verwerking van gevaarlijke afvalstoffen bij storingen in het productieproces. Wanneer abrupt afvoeren van grote hoeveelheden afval noodzakelijk is, treedt de regeling in werking. In de praktijk ligt deze enkel op de plank.

“Doorgaans gaat ons afvalwater naar ATM”, aldus Operations Manager Ton Dingemans van Solvay. Solvay beïnvloedt de oppervlaktespanning waardoor zij water en vetten met elkaar kunnen mengen. Hiermee produceren zij halffabricaten voor bijvoorbeeld wasmiddel of cosmetica. “Tijdens ons reguliere productieproces komt namelijk structureel afvalwater vrij wat wij in een vuilwatertank indikken. Daarnaast hebben wij ook een opvangput voor het onvoorzien vrijkomen van afvalstoffen. Zo kunnen wij ons productieproces snel hervatten en Conservator zuigt vervolgens de put leeg en voert het afval af.”

Logistieke efficiëntie

“Wij zijn onze klanten 24/7 van dienst”, vertelt de directeur van Conservator Zuid Erik van Tetering. “Afvalstromen moeten vaak snel maar bovenal efficiënt worden afgevoerd. Hier op het industrieterrein heb je als optie alleen ATM. Maar ook als wij buiten het industrieterrein aan het werk zijn, leveren we vaak bij ATM aan want Moerdijk is immers ook ons eindstation.” Het familiebedrijf Conservator heeft drie vestigingen en is met haar industriële reinigingsactiviteiten vanuit Moerdijk voornamelijk hier op het haven- en industrieterrein actief.

Tijd is geld

De onderlinge samenwerking is er, maar wat maakt het nu een calamiteitenregeling? “Het tarief is hoger”, grapt Ton en dat is ook zo. In de betreffende regeling garandeert ATM te allen tijden aan Conservator een opslagcapaciteit van 1000 kuub. Erik: “Dat ATM ruimte heeft is één, maar het afval moet er natuurlijk ook naartoe. En daar komen wij om de hoek kijken. ATM heeft 24/7 een opslagtank beschikbaar zodat onze klanten daar altijd grote hoeveelheden kwijt kunnen. Ook als de exacte samenstelling van het afval nog niet bekend is, zet ATM het zolang apart en de analyseresultaten komen later wel. De klant kan in ieder geval verder, dat is het voornaamste.” “En als volcontinue productieplant wil je dit simpelweg geborgd hebben”, vult Ton aan. “Het kost ons dan wel meer, maar stilstand van de fabriek is duurder.” Vooralsnog ligt de regeling met Solvay enkel op de plank, want in de praktijk heeft deze nog niet in werking hoeven treden.

Erik van Tetering, directeur van Conservator Zuid (links) en Ton Dingemans, Operations Manager van Solvay Erik van Tetering, directeur van Conservator Zuid (links) en Ton Dingemans, Operations Manager van Solvay

Vlekkeloos

“Onze productiecapaciteit groeit fors, maar dat betekent ook meer afval”, blikt Ton terug op de afgelopen twee jaar Solvay in Moerdijk. “Conservator is meegegroeid en doet eigenlijk al ons industrieel reinigingswerk. En die samenwerking verloopt al jaren vlekkeloos. We weten wat we aan elkaar hebben. Andere leveranciers zijn compleet uit beeld. Conservator is simpelweg mijn vaste partner, maar eigenlijk is vooral Erik dat. Bij mijn vorige werkgever werkten we al samen en toen werkte Erik niet eens bij Conservator. De kleur van de auto’s maakt voor mij niet uit, die zijn verder toch hetzelfde. Het draait om de mensen. Ik weet, afspraak is afspraak en die komt Erik na.” Erik: “Door onze lange samenwerking zijn onze mensen vertrouwd met de plant van Solvay. Mijn verdienmodel is het verlenen van een industriële dienstverlening door het wegzetten van hogedrukauto’s, vacuümwagens enzovoorts. Het gaat mij niet sec om het afval, dat is puur bemiddeling tussen Solvay en ATM. Afhankelijk van wat mijn klant wil. De ene keer wil een klant dat de afvoer van het afval via ons loopt en weer andere klanten regelen dit zelf rechtstreeks met ATM. Dan doe ik een stapje terug.” “En daarom is Erik zo’n fijne partner”, complimenteert Ton.

Erik draait al wat jaartjes mee in de afvalwereld en kent ATM ook al lang. “Veel medewerkers van toen werken nu nog steeds voor ATM en dat is een groot voordeel. En ook hier draait het weer om de mensen. Bij ATM weten ze van de hoed en de rand. We hebben aan een paar woorden genoeg. Daarbij is ATM ook erg snel. Als ik per direct een vracht wil aanleveren, heb ik binnen een uur een afvalstroomnummer en kan ik al gaan rijden.”

Wilt u ook dat onvoorziene storingen en daarbij vrijkomende afvalstoffen uw productieproces niet belemmeren?

Neem vrijblijvend contact op met Rick Leerink van ATM via het 24/7 telefoonnummer 0168 - 389 289 of via saleswtk@atmmoerdijk.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Dit artikel komt uit editie 17 van ons relatiemagazine ATMosfeer.
Bekijk deze hier

Publicatiedatum: 9 december 2016 13:42