Nieuws ATM Moerdijk

We proudly present: Tank Terminal Sluiskil!

ATM, Heros en EcoService Europe slaan handen ineen

.
In Zuid-West Nederland gebeurt iets bijzonders. Een opvallende Brabants Zeeuwse connectie gaat ervoor zorgen dat de internationale afvalwatermarkt er een geweldige verwerkingsmogelijkheid bij krijgt. ATM, Heros en EcoService Europe hebben de handen ineen geslagen en presenteren met trots ‘hun’ Tank Terminal Sluiskil (TTS).

De drie bedrijven zijn al langer goede bekenden van elkaar. De eerste samenwerking dateert van jaren terug. Afvalverwerker Heros Sluiskil, gelegen op een 45 hectare groot ecopark aan het Kanaal van Gent naar Terneuzen, verwerkt jaarlijks circa 650.000 ton minerale afvalstoffen tot secundaire bouw- en grondstoffen. Het bedrijf, onderdeel van het Duitse en wereldwijd opererende Remex, biedt ook diverse oplossingen voor waterzuivering. EcoService Europe in Oostburg is een gekende specialist in de meststoffenwereld en legt zich daarnaast toe op het internationale transport van alle soorten mest. De oranje tankauto’s van dit bedrijf zijn op veel Europese wegen een bekende verschijning.

Wilfried Nielen, directeur EcoService Europe Wilfried Nielen, directeur EcoService Europe

Organische groei

Arie de Bode en Wilfried Nielen, directeur van respectievelijk Heros en EcoService Europe, herinneren zich nog de eerste samenwerking met ATM op het gebied van afvalwater. “Dat was in 2004. We begonnen met één tankauto per week. De capaciteitsverruiming die we hiermee voor ATM realiseerden, had toen nog een ad hoc karakter.” Toch bleek die incidentele driehoek al snel de opmaat voor een meer structurele samenwerking. Eén vracht per week werden er vijf, de contracten werden steeds omvangrijker en in 2015 stond de samenwerkingsteller op 55.000 ton. “Je zou de groei in onze samenwerking het beste als organisch kunnen typeren”, aldus Arie en Wilfried. “We maakten van meet af aan goede afspraken over volumes, waterkwaliteit en planning. Onze mogelijkheden en expertises op het gebied van transport, opslag en verwerking sluiten naadloos op elkaar aan. Met elkaar kunnen we de markt een meer robuuste oplossing bieden.”Arie de Bode, directeur Heros Arie de Bode, directeur Heros

TTS als nieuwe mijlpaal

Die oplossing, evenals de samenwerking, heeft een nieuwe belangrijke mijlpaal bereikt. ATM, Heros en EcoService Europe zijn op 1 juli 2016 officieel gestart met hun nieuwe onderneming Tank Terminal Sluiskil, kortweg aangeduid als TTS. Een opvallende strategische samenwerking waarmee in één klap 43.000 ton aan structurele opslagcapaciteit beschikbaar komt. ATM kan hiermee haar verwerkingscapaciteit met tienduizenden tonnen per jaar uitbreiden. De nieuwe tankterminal is te vinden op het Heros Ecopark in Sluiskil en deed eerder dienst als opslag voor digistaat van een voormalige vergistinginstallatie. De silo’s bevatten eerst nog 41.000 ton digistaat. EcoService Europe organiseerde het leeghalen, transport en de verwerking, waarna de silo’s stuk voor stuk werden schoongemaakt voor de opslag van onder andere afvalwater. “Deze hele voorbereiding was op zichzelf al een operatie van formaat”, leggen Arie en Wilfried uit. “En dan moest het echte werk nog beginnen.”

Inmiddels is het tankenpark al gedeeltelijk in bedrijf, wordt er nog een nieuwe opslagtank bijgebouwd en het huidig leidingwerk onder handen genomen. Ondertussen zijn de eerste drie schepen met afvalwater al ontvangen in Sluiskil.

Compleet ontzorgen

Tank Terminal Sluiskil is in vele opzichten een belangrijke aanwinst, leggen beide directeuren uit. “Allereerst de extra mogelijkheden die we hiermee de markt bieden. Uiteraard bewijzen we elkaar een dienst door op deze manier onze wensen, mogelijkheden en expertises nog beter op elkaar af te stemmen. Maar het zijn de aanbieders van afvalwater die hier vooral van gaan profiteren. Met TTS kunnen we grotere en lange termijn oplossingen bieden en klanten dus compleet ontzorgen. Het is onze gezamenlijke ambitie.” Een belangrijk voordeel van TTS is ook de strategische ligging. “De capaciteitsverruiming die we bieden, impliceert dat het transport over water zal toenemen. Schepen kunnen bij Heros direct aanmeren. De benodigde infrastructuur aan leidingen naar de terminal is al grotendeels aanwezig.”

De nieuwe tankterminal op het Heros Ecopark in Sluiskil De nieuwe tankterminal op het Heros Ecopark in Sluiskil

Arie en Wilfried zien de komst van TTS als een verdieping van de samenwerking. “En als bewijs van onze nationale en internationale positie en potenties. Voor elk van de bedrijven geldt dat we in Europa onze rol pakken. We hebben onze onderlinge band verder verstevigd. TTS is de optelsom van meer capaciteit, continuïteit in oplossingen en logistieke optimalisatie. Onze onderlinge afspraken zijn zodanig dat we de markt een geweldige extra verwerkingsmogelijkheid bezorgen. En wie weet waar deze alliantie nog meer toe kan leiden. Onze organisch gegroeide samenwerking is een stevig fundament.”

Dit artikel is gepubliceerd in het MVO-jaarverslag 2015-2016.
Bekijk deze hier

Publicatiedatum: 6 september 2016 11:28