Nieuws ATM Moerdijk

Sinds jaar en dag klant; de 'jonkies' van gebroederlijk en gemoedelijk GBO

“We hebben medewerkers die vroeger nog onze luiers hebben verschoond”

.
Gebroeders Van den Brand & Van Oort in Uden is een bekende naam in Oost-Brabant als het gaat om puinrecycling, grond- en sloopwerk, zandwinning en transport. Het bedrijf gaat als GBO door het leven. Een familiebedrijf met een lange historie die ruim 70 jaar teruggaat. Dirk van den Brand en Wilko van Oort vormen de huidige directie. Ze zijn neven van elkaar, maar hadden net zo goed broers kunnen zijn. Want het gaat er bij GBO gebroederlijk aan toe. Gemoedelijk is eigenlijk een beter woord.

Het zijn niet de stereotypen CEO of CFO als je Dirk en Wilko ziet binnenkomen. Gewoon in hun werkkleding, informeel en vooral één en al Brabantse gemoedelijkheid. Mannen van de praktijk, die dagelijks hun ronde maken langs de vele projecten die GBO onderhanden heeft. “We zijn zo’n beetje alles tegelijk: van werkvoorbereider tot uitvoerder en van calculator tot relatiebeheerder.” Wanneer je de cijfers van GBO zou uitdrukken in tonnages zand, grond en puin, kom je tot duizelingwekkende getallen. Kijk je naar de bedrijfscultuur, dan zie je dat de menselijke maat de sterke kracht van GBO is. Tot de bijna 50 medewerkers behoren inmiddels al heel wat jubilarissen. “We kennen weinig verloop. Mensen werken hier graag, ook de jongeren, en blijven lang aan boord. Daar prijzen we ons gelukkig mee.”

Van veehouderij naar grond- en sloopwerk

Voor de oorsprong van GBO moeten we terug naar 1948. De opa van Dirk en Wilko was een kleine veehouder. Toen diens zoon Martien van den Brand, de vader van Dirk, het bedrijf overnam, breidde hij uit en ging ook melk rijden. Er kwamen steeds meer melkroutes en broers bij; Antoon en Theo van den Brand. De tractors met melkkarren werden tankwagens en het werk op het land werd ook loonwerk voor andere agrariërs. Het was in die tijd dat de wegen van de broers Van den Brand en Pa Van Oort elkaar kruisten. Wilko’s vader was toen kraanmachinist. De krachten werden gebundeld en het agrarisch werk werd ook grond- en sloopwerk. Zo werd Gebroeders Van den Brand en van Oort gevormd. Het was in die tijd dat het puin nog rechtstreeks de vuilnisbelt op ging.

. .

Opgroeien

Vandaag de dag is puinrecycling de belangrijkste activiteit van GBO. Behalve in Uden heeft GBO ook in Oss een recyclinglocatie, Puinrecycling Oss BV (PRO). Steenachtig bouwmateriaal, sloopafval en grond worden er op een milieubewuste manier verwerkt tot hoogwaardige bouwstoffen. De tijd dat het bedrijf uit Uden zijn eerste breker in gebruik nam om puin te verwerken, ligt al weer ver achter ons. “We beschikken tegenwoordig over een uitgebreid wagen- en machinepark”, aldus Dirk en Wilko. “Vrachtwagens, rupskranen en mobiele kranen, shovels, mobiele en vaste brekers, zeefinstallaties, zandzuiger en een betoncentrale (menger). We zetten ons wagenpark behalve voor eigen projecten ook in voor de verhuur aan andere bedrijven.” Het tekent de enorme groei en ontwikkeling die het bedrijf van de families Van den Brand & Van Oort heeft doorgemaakt.

Band met ATM

GBO en ATM zijn al bijna 20 jaar vaste partners. Dirk en Wilko: “Toen ATM nog geen eigen breker had, kwamen wij in Moerdijk de asfaltschollen breken met onze mobiele breker. Van daaruit is de verdere samenwerking gegroeid. Die nam vaste vormen aan toen in 2001 teerhoudend asfalt onder de categorie Gevaarlijke stoffen kwam te vallen en gereinigd moest worden. Onze wagens rijden nu dagelijks naar Moerdijk en nemen van ATM weer grind en puin mee terug. Het is halen en brengen.” De twee directeuren benadrukken dat er van meet af aan een klik was tussen ATM en GBO. “Dat zit ‘m aan beide kanten in de aard van het bedrijf. De samenwerking is zakelijk en informeel tegelijk. Ook als het gaat om onze duurzaamheidsambities zijn we gelijk gestemd. Niet voor niets is puinrecycling een van onze kernactiviteiten. We geloven ook in het product dat ATM levert in de vorm van thermisch gereinigde grond (TGG). De beeldvorming die daarover is ontstaan en het feit dat de markt daarvoor een tijd op slot heeft gezeten, vinden we jammer. Wat ons betreft blijven we TGG als mogelijkheid zien.”

Investeren in duurzaamheid

GBO heeft net als ATM te maken met steeds strenger wordende milieu- en afvalnormen. “Al vallen bij ons de gevolgen nog erg mee”, aldus Dirk en Wilko. “De PFAS-problematiek raakt ons niet of nauwelijks omdat het bij onze zandwinning om schoon zand gaat. Voor waterbouwwerken en de zandwinners in open water ligt dat wegens de strengere eisen een stuk problematischer.” Ook van wat we in Nederland de stikstofcrisis noemen, heeft het bedrijf in Uden nauwelijks last. “Op dit moment ligt er zegge en schrijve één project stil omdat de vereiste vergunning ontbreekt. Het is natuurlijk wel zo dat onze opdrachtgevers meer gegevens vragen over de uitstoot van ons machinepark. Daarin zijn en blijven we dan ook investeren. We nemen maatregelen op het gebied van energie- en brandstofbesparing en zijn overgegaan op het gebruik van schonere brandstoffen. We testen momenteel hybride machines, die dus én op elektriciteit én op diesel werkt. Onze vaste brekers, betoncentrale en zandzuiger zijn al volledig elektrisch. In een heel machinepark op elektriciteit geloven we niet. We denken eerder dat waterstof perspectief biedt. Uiteraard innoveren we graag in het belang van meer duurzaamheid, maar de investeringen moeten wel in balans blijven met wat er voor een bedrijf als het onze verantwoord is. Bovendien zien we de milieunormen steeds strenger worden, dat kan niet eindeloos blijven doorgaan.”

. .

Ratio en emotie

Dirk en Wilko behoren tot de leeftijdscategorie dertigers/veertigers. “Hoewel het alweer 14 jaar geleden is dat we het bedrijf overnamen, zijn we nog altijd de jonkies van GBO. Onze ouders hebben ons het vak geleerd. We hebben medewerkers die vroeger nog onze luiers hebben verschoond”, lachen beide mannen. De kinderen van Dirk en Wilko zijn de babyleeftijd al ontgroeid. Of onder hen de opvolgers Van den Brand & Van Oort zitten, is op dit moment hun zorg niet. Ze laten hun zoons en dochters daarin vrij. “Uiteraard heeft een familiebedrijf iets speciaals. Goede resultaten zijn belangrijk, daar gaan we voor. Maar dat is toch anders wanneer je als bedrijf met directeuren van buiten te maken hebt. Of met de verplichting om elke maand te rapporteren over je cijfers. Behalve resultaten vinden we onze mensen zeker zo belangrijk. Ook daar zit onze betrokkenheid. Ratio en emotie gaan bij ons hand in hand.”

De echtgenotes van Dirk en Wilko, Yvonne en Eefke, zijn met regelmaat op het bedrijf en dragen waar nodig hun steentje bij. Dirks moeder en Wilko’s ouders zijn ook nog steeds betrokken bij de handel en wandel van Gebroeders Van den Brand & Van Oort. Dirk en Wilko’s oom Theo, een van de voormalige eigenaren, zat ooit zelf op de zandzuiger. Hij is de 70 gepasseerd en eigenlijk met pensioen, maar komt nog elke dag over de vloer omdat hij graag de klus met de zandzuiger wil afmaken. En met een personeelsfeest geeft de hele familie plus aanhang acte de présence. Het gaat er bij GBO gebroederlijk aan toe. Maar ook vooral gemoedelijk.

Publicatiedatum: 8 juli 2020 17:04