Nieuws ATM Moerdijk

VT Wonen in historisch pand

Moerdijkse nieuwkomers Arij en Adri Boogerman…

.
Wellicht de meest bekende dorpsnaam van Nederland. Wat is er veel te doen geweest én geschreven over Moerdijk! Moerdijk was lange tijd trending topic en lag onder een vergrootglas. Evenals het gelijknamige haven- en industrieterrein. Een lang verhaal kort, bevorderlijk voor het imago was al die publiciteit toentertijd hoe dan ook niet. Gelukkig, het tij is gekeerd en al lange tijd voert het positieve (tegen)geluid zowel op het industrieterrein als in het dorp de boventoon. Het dorp is tal van investeringen rijker. Initiatieven waar wij ook graag gehoor aan gaven en blijven geven. We vroegen de kersverse voorzitter van de zogenaamde Dorpstafel Arij Boogerman en zijn vrouw Adri: hoe bevalt het in Moerdijk-dorp?

“Het gebied vinden we fascinerend! Al die bedrijvigheid en werkgelegenheid, maar ook de rust en de natuur”, vertelt de oud- en oer-Dordtenaar energiek. “Mijn vrouw wilde weg uit de stedelijke omgeving. Maar we zijn en blijven verliefd op Dordrecht. Vanuit Moerdijk zijn we er nog steeds zo. 35 jaar ben ik er makelaar geweest, waarvan 25 jaar vanuit mijn eigen makelaarskantoor. Adri had in diezelfde tijd haar eigen reclamebureau.” Inmiddels zijn beiden gepensioneerd, maar houden er een betrokken bestaan op na. “De stad ken ik als mijn broekzak. Niet voor niets dat ik er nog steeds als gids werk.” Maar toch belandden Arij en zijn vrouw Adri in Moerdijk. “Meteen waren we verknocht aan dit huis. De kogel was snel door de kerk. We wonen er fantastisch!”

Sinds 2 jaar wonen Arij en Adri namelijk in de voormalige gereformeerde kerk van Moerdijk. Beiden hebben als geen ander oog voor bijzondere gebouwen én voor de Tweede Wereldoorlog. “In 1954 werd deze gereformeerde, zogenaamde ‘wederopbouwkerk’ aan de Grintweg gebouwd. Dit had alles te maken met de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bezetting ging niet bepaald onopgemerkt aan Moerdijk voorbij. De eerste kerk lag vlakbij het Hollandsch Diep en moest wijken. De Duitsers hadden vanaf hier namelijk goed zicht op de Moerdijkbrug, een belangrijk veroveringsdoel. Kort na de ingebruikname van de nieuwe kerk werd Moerdijk weer getroffen. Dit keer door het water. Tijdens de Watersnoodramp stond het water hier 2,5 meter hoog.” Tot zo ver de geschiedenis van de gereformeerde kerk van Moerdijk.

“In 2007 is de kerk verkocht nadat deze vanwege een fusie binnen de Protestante Kerkgemeenschap buiten gebruik was gesteld. De vorige bewoners maakten er met behulp van een architect een hedendaags woonhuis van. De buitenkant is volledig intact gebleven, inclusief de toren met een nog werkende klok! Van binnen is het inmiddels van alle woongemakken voorzien.” De woonkamer is 5 meter hoog en het totale woonoppervlak 280 vierkante meter. Voor de liefhebber een lust voor het oog. Het pand zou niet misstaan in woonbladen of -programma's.

Arij en Adri Boogerman Arij en Adri Boogerman

“Kort nadat wij hier zijn komen wonen, hebben we de wijk uitgenodigd kennis te maken en te komen kijken. De inwoners waren natuurlijk nieuwsgierig en wij naar hen. Moerdijk blijkt een levendig dorp met een saamhorig karakter. Vervolgens hebben we een keer een Dorpstafel bijgewoond en al snel kwam van het een het ander. Voor ik het wist, was ik voorzitter.” De zogenaamde Dorpstafel is door de gemeente Moerdijk in het leven geroepen. Elke kern heeft er één; een gelegenheid om als inwoners mee te denken en te praten over de ontwikkeling van het dorp. Ook het haven- en industrieterrein met bedrijven als ATM kent haar eigen ‘tafel’. “Tijdens de Moerdijkse Dorpstafels hebben we het over leefbaarheid en wat we voor het dorp kunnen doen. Dit zijn thema’s als fietsveiligheid, sluipverkeer en de welbekende Moerdijkregeling. Ook de CEO van het havenbedrijf neemt altijd de moeite de bijeenkomsten bij te wonen, heel bijzonder. Voor ons was de Moerdijkregeling overigens niet de aanleiding een huis in Moerdijk te kopen. Maar dat de gemeente hier een verkoopgarantie van 95% belooft, is toch een duwtje in de rug.”

We blijven nog even in de kerken. Eind juni werd namelijk het nieuwe dorpshart van Moerdijk geopend. Op het terrein van de voormalige Katholieke Stephanuskerk; ook in de Tweede Wereldoorlog verwoest en wederopgebouwd. De kerk dient nu als multifunctioneel ontmoetingscentrum met een park, sportcourt, jeu-de-boulesbaan en een speeltuin voor jong en oud, met en zonder beperking. Dat laatste is mede mogelijk gemaakt door een aantal bedrijven op het industrieterrein, waaronder ATM. “Dat de industrie hier om de hoek zit, merken we niet. Het maakt vooral veel mogelijk ten gunste van de ontwikkeling van het dorp.”

Gerelateerde artikelen

Publicatiedatum: 7 januari 2020 15:26